RUTES

Ruta dels picapedrers

Aquesta ruta cultural presenta un caràcter rural i urbà, ja que una part discorre per la partida de la Pedrera i una altra pels carrers o nucli històric de la localitat de Xeresa.
L'objectiu principal és el d'iniciar al visitant en la metodologia, activitat, història i treball de la pedra desenvolupat a la localitat per la família d’origen alcoià dels Miralles.
El recorregut partirà de l'Ajuntament, en direcció a la partida de La Pedrera, antiga zona d'extracció dels elements petris, on es visualitzarà el mètode de treball que s'emprava en els segles XIX i XX per a convertir les vetes calcàries en elements arquitectònics com carreus que després decorarien les façanes de les millors cases de Xeresa.
Així mateix, el visitant podrà gaudir dels diversos recursos disposats en la mateixa Pedrera, com poden ser les casetes refugi, les empremtes del procés d'extracció, etc., a més de les magnífiques vistes panoràmiques que es poden apreciar des del cim de la muntanya veient la planura agrícola i la serralada que delimita l'anomenat Racó de la Ferradura.
Una vegada realitzat aquest recorregut rural, el visitant es podrà dirigir cap al nucli urbà de Xeresa, desplaçant-se per un paisatge de tarongers, on transitarà pels carrers que formen el nucli històric, observant aquelles façanes que encara presenten trets d'una
època passada que utilitzava la pedra per a denotar una certa condició social o riquesa.

Distància: 1,5 Km ( RURAL ) i 800m ( URBANA )
Caràcter: RURAL i URBANA
Temps: 50 minuts
Dificultat: Baixa


Descarrega el pdf de la ruta

Refugi nord
Vista
Carreus
Entrada casa
Refugi oest
Vista
Pedres treballades
Taula d'interpretaciˇ